Fysiotherapie

.... bij u thuis!

 

Door mijn belangstelling, werkervaring en opleidingen, ben ik mij gaan specialiseren in het behandelen en begeleiden van mensen met beperkingen en chronische aandoeningen.

 

Tot deze groep behoren mensen met spierziekte, een dwarslaesie, MS, ALS, reuma, een CVA of mensen met een complexe problematiek die tot kwetsbaarheid leidt. Maar ook mensen met verstandelijke en/of meervoudige beperkingen, zoals mensen met een cerebrale parese, spasticiteit en autisme met lichamelijke klachten, kan ik behandelen en begeleiden.

 

Doordat ik de cliënt zoveel mogelijk thuis begeleid en  behandel, kunnen we daar oefenen. Dit geeft de cliënt een verbetering van mogelijkheden en zelfstandigheid. Naar een fysiotherapiepraktijk toe reizen, kan veel tijd en energie kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin de Jong

 

specialistisch

fysiotherapeut

Klant ervaring

Op de grote oefenbal

>> lees verder

 

 

Oefening

Losmaak oefening voor de schouder.

>> lees verder

 

 

Parkinson net

Vanaf 2016 zijn we aangesloten bij Parkinsonnet. Parkinssonnet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonpatiënten.

Voor info parkinsonnet.nl

 

 

MS netwerk Groningen

Dit  is een netwerk van eerste en tweedelijns zorgverleners rondom de MS patiënt in de Provincie Groningen.

Karin de Jong is lid van de stuurgroep van dit netwerk.

 

 

Interessante website,

links en Apps.

 

MS-anders

 

Spierziekten Nederland

 

• App Multiple Shaker

 

• App krukken

 

• App Parkinson oefeningen

 

• App Oefening beroerte

 

>> lees verder

Wat is revalidatie fysiotherapie?

______________________________________________________

 • ▼ Fysiotherapie om .........?

  Bijvoorbeeld:

  • Weer zelfstandig en veilig uw eigen trap op kunnen lopen.

  • Beter kunnen zitten in de rolstoel waardoor u uw armen kunt gebruiken  voor het koken.

  • Oefeningen aanleren die u helpen uw benen soepel te houden waardoor u zo lang mogelijk kan blijven lopen.

  • Door oefenen en ontspannen uw armen pijnvrij kunnen bewegen en hierdoor zelf kunnen eten.

  • Na een langdurige ziekenhuisopname weer werken aan herstel van conditie en vertrouwen in eigen kracht.

   

  Als fysiotherapeut werk ik samen met de cliënt en andere zorgverleners aan de verbetering en het behoud van de kwaliteit van het leven.

  Hierdoor is vaak eerder ontslag uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum mogelijk.

   

 • ▼ Psychosomatische fysiotherapie

  Psychosomatische fysiotherapie is bedoeld voor de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en sommige onbegrepen pijnklachten. Deze klachten kunnen een verband hebben met bepaalde levensomstandigheden, zoals verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen en emotionele gebeurtenissen.

  Deze gebeurtenissen kunnen u zodanig uit evenwicht brengen dat er spanningsklachten ontstaan.

  Lichamelijke klachten kunnen dan zijn: vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, nek-schouder-rugpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, maag-en buikklachten.

  Bij psychische klachten kunt u denken aan: gevoel van onbehagen, overactiviteit, lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, slaapproblemen, piekeren, angstig gevoel, gevoel uit balans te zijn, niet meer kunnen ontspannen

   

  Hoe worden psychosomatische klachten behandeld?

  De therapeut begeleidt u in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Na een intakegesprek wordt met u een behandelplan opgemaakt.

  De therapeut leert u te luisteren naar uw eigen lichaam!

   

  Behandelvormen zijn: ontspanningstherapie, ademtherapie, stressmanagement, mindfulness en fysiotherapie op haptonomische basis

   

 • ▼ Oedeemtherapie

  De gespecialiseerde oedeemtherapeut houdt zich bezig met klachten van oedeem, meestal lymfoedeem. Dit is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan ontstaan door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling; dit heet secundair lymfoedeem.

  Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Beide vormen zijn chronisch.

  In een aantal gevallen komt lymfoedeem tijdelijk voor, bijvoorbeeld na een operatie aan kaak, heup of knie, of na trombose.

  Al deze vormen van lymfoedeem zijn goed te behandelen.

   

  Behandelvormen zijn:  manuele lymfedrainage, bindweefseltechnieken, lymftaping, oefentherapie, ademtherapie en  compressietherapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een elastische kous worden aangemeten om het effect te behouden. Deze zijn er in alle soorten en maten. Wij werken samen met professionele leveranciers.

   

  De behandeling kan desgewenst worden aangevuld met emotionele ondersteuning op basis van haptonomie en/of mindfulness.

  Ook yinyoga, een rustige, rekkende, ontspannende manier van yoga, waarbij je langere tijd in dezelfde ondersteunde houding verblijft, behoort tot de mogelijkheden.

   

   

 • ▼ Voor wie?

  Voor iedereen met een beperking of chronische aandoening  van 16 jaar of ouder.

  Ik behandel in Haren, Groningen  en de omgeving van Zuidhorn, Leek en Roden.

   

  Als u niet weet of u met uw vraag terecht kan bij mijn fysiotherapiepraktijk, kunt u altijd contact opnemen voor een kennismakingsgesprek.

   

  Het maakt niet uit of u zelfstandig woont of in een woonvoorziening. Wel zal in sommige gevallen de financiering anders zijn.

   

  Voor behandeling aan huis is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

   

   

 • ▼ Werkwijze

  Na het eerste contact, per telefoon of e-mail, spreek ik een kennismakingsgesprek af.

  In dit kennismakingsgesprek worden uw vraag en de mogelijkheden van de fysiotherapiepraktijk besproken. U hoeft dan nog geen verwijzing van de (huis)arts te hebben.

   

  In dit kennismakingsgesprek kunnen we samen besluiten om tot behandeling/begeleiding over te gaan en een vervolgafspraak maken. Maar het kan ook voorkomen dat mijn fysiotherapiepraktijk niet het meest passende antwoord op uw vraag is. Dan zal ik u verwijzen naar een collega, ik werk samen met fysiotherapeuten in de regio die verschillende specialismen hebben.

   

  Behandeling

  Wanneer we starten met de behandeling, wordt er samen met u een behandelplan gemaakt. In dit behandelplan wordt naast de behandeldoelen ook afgesproken wat u van de fysiotherapeut kan verwachten en wat u zelf kan doen.

  Ik werk met oefentherapie en massagetechnieken om de spierkracht, bewegingsmogelijkheden, balans en coördinatie te vergroten en ontspanning te realiseren.

  De behandeling vindt zoveel mogelijk plaats in de vertrouwde omgeving van de cliënt.

   

  Als dit niet mogelijk is of er geen indicatie is voor een aan-huis-behandeling, zal de behandeling plaatsvinden in de praktijkruimte in Haren.

   

  Begeleiding

  Bewegen en in beweging blijven is belangrijk om zelfstandig te blijven en lekker in je vel te zitten. Als fysiotherapeut kan ik u begeleiden bij het meer of weer gaan bewegen, door samen met u een bewegingsplan op te stellen en u te begeleiden bij het weer gaan sporten.

   

  Ook kan ik u begeleiden bij het in gebruik nemen van hulpmiddelen en het realiseren van aanpassingen.

   

  Instructie

  Om voor een optimale ondersteuning thuis te zorgen, geef ik ook instructie aan mantelzorgers en begeleiders in til- en verplaatsingstechnieken. Zie ook bedrijfsfysiotherapie.

   

   

 • ▼ Samenwerking

  De specialistische fysiotherapiepraktijk werkt nauw samen in een doelgroepgericht netwerk,  met bijvoorbeeld een ergotherapeut, logopedist en andere paramedici, huisarts, revalidatiearts, orthopeed, neuroloog, ambulante zorgverlener en gedragsdeskundige.

   

  Onder de knop samenwerking vindt u die specialisten waar een samenwerkingscontract mee afgesloten is.

 • ▼ Financiering

  Valt uw aandoening binnen de chronische lijst zoals die door de overheid is opgesteld, dan valt de fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling binnen de basisverzekering.

  De eerste 20 behandelingen vallen binnen de aanvullende verzekering, net als de fysiotherapiebehandelingen bij aandoeningen die niet op de chronische lijst staan.

   

  U kunt zelf in uw zorgverzekeringspapieren nakijken of u voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie. In het kennismakingsgesprek komt dit ook aan de orde.

  Wanneer de fysiotherapie binnen de zorgverzekering van de cliënt valt, worden de behandelingen rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

   

  Met alle zorgverzekeraars zijn contracten afgesloten.

   

  Wel is belangrijk om te weten dat u een eigen risico heeft bij zorg vanuit de basisverzekering. Deze is in 2019  € 385,-

   

  Heeft een cliënt de indicatie “behandeling binnen verblijf", dan zal de cliënt maandelijks een rekening ontvangen van de specialistisch fysiotherapeut die hij/zij zelf voorlegt aan de zorgverstrekker.

   

  Daarnaast kan er ook afgesproken worden dat de begeleiding en training door de specialistisch fysiotherapeut vanuit het PGB (persoonsgebonden budget) wordt betaald. U ontvangt dan ook maandelijks een rekening.

   

   

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

ontwerp: jandurk.nl