Fysiotherapie

.... bij u thuis!

 

Margriet van Slochteren

 

Op de grote oefenbal waan ik mij gevoelsmatig in werelden zonder zwaartekracht en kom ik dichtbij persoonlijke topsport.

 

Ik leef in een lichaam met een progressieve spierziekte, maak gebruik van een elektrische rolstoel  en ben mij daardoor (denk ik) meer bewust van de zwaartekracht dan iemand anders. Ik kan niet gewoon een pak suiker uit het schap bij de supermarkt pakken, als ik dat doe valt het op de grond. Mijn vingers kunnen niet stijf genoeg in het pak knijpen, mijn armen kunnen één kilo niet dragen en door mijn rolstoel is de afstand tussen mij en dat wat ik wil soms te groot.

 

Dit houdt mij niet uit de supermarkt, ik ben gewend oplossingen te zoeken voor dingen die ik niet zelf kan. Zo komt bijvoorbeeld een te zware boodschap toch in mijn tas..

 

Een pak suiker kan ik dus niet tillen. Dit betekent ook dat ik mijn armen niet boven mijn hoofd kan brengen, zij zijn zwaarder dan één kilo. Me even lekker uitrekken is er dus niet bij.

 

De zwaartekracht drukt de hele dag mijn lijf naar beneden en ik kan mij niet meer zelfstandig strekken.

 

Twee keer in de week komt Karin bij mij om mijn rug, heupen en andere plekken te strekken en doen we oefeningen die gericht zijn op behoud van spierkracht. Dit doe ik al het grootste deel van mijn leven, want een soepel lijf zorgt ervoor dat ik geen pijnklachten krijg. Behoud van spierkracht is voor mij ook belangrijk, daardoor kan ik dagelijkse dingen zo lang mogelijk zelf doen.

 

Sinds ik fysiotherapie van Karin krijg, is er veel veranderd. Het oefenen en strekken doen we voor een groot deel op een grote oefenbal. Deze bal geeft veel extra mogelijkheden die voor mij fijn en effectief zijn. Hij is zacht en gaat met mijn lijf mee, waardoor hij de druk die ontstaat tijdens het rekken goed kan verdelen. Hierdoor kan ik snel ontspannen en de rek op mijn spieren toelaten.

Naast dat  de vorm van de bal al vanzelf voor de nodige rek zorgt, nodigt hij ook uit tot bewegen. Liggend op de bal rol ik met de hulp van Karin van mijn ene op mijn andere zij en doe ik onderweg verschillende oefeningen die ik niet in mijn rolstoel kan doen.

 

Er is niet veel voor nodig om de bal en mezelf in beweging te krijgen. Ik kan de bal laten veren, mijn billen komen net niet los van de bal, maar het zorgt er wel voor dat ik kleine momenten de zwaartekracht niet voel. Het doet mij denken aan de schommel van vroeger die ik als kind heerlijk vond en aan de indrukwekkende beelden van de eerste maanwandeling die ik in die tijd zag. De astronaut leek gewichtloos. Voor mij was het handiger geweest als de aarde daarin iets meer op de maan had geleken.

 

Ondertussen hebben Karin en ik ook de kleine maan ontdekt. Dit is een kleine bal waarmee ik, als ik er eenmaal op mijn buik op lig, zelf oefeningen kan doen. Op deze manier is het nu ook mogelijk zonder Karin meer te bewegen, me in te spannen en te ontspannen.

De samenwerking met Karin zorgt voor uitdaging, nieuwe mogelijkheden, plezier en behoud van een gezond leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin de Jong

 

specialistisch

fysiotherapeut

Meer bewegen in een rolstoel

Ook voor mensen die gebruik maken van een rolstoel is het belangrijk dat zij voldoende bewegen. Als we een niet actief leven lijden, hebben we een groter risico op hart en vaatziekten en diabetes . Maar lagere fitheid leidt ook tot meer inactiviteit en een afname van zelfstandigheid.

>> lees verder

 

 

Klant ervaring

Op de grote oefenbal

>> lees verder

 

 

Oefening

Losmaak oefening voor de schouder.

>> lees verder

 

 

Interessante website,

links en Apps.

 

MS-anders

 

Spierziekten Nederland

 

App Multiple Shaker

 

App krukken

 

App Parkinson oefeningen

 

App Oefening beroerte

 

>> lees verder

 

Klant ervaring

______________________________________________________

ontwerp: jandurk.nl